Musiikki hyvinvoinnin evoluutiossa: Aivot, mieli ja yhteisö - Numminen, Ava; Erkkilä, Jaakko; Huotilainen, Minna; Lonka, Kirsti (Tieteessä tapahtuu, 2009)
Kaupoissa, kahviloissa, busseissa, kaikkialla kuulee musiikkia. henkilökohtainen korvalappusoitin kietoo kantajansa omaan musiikkikuplaansa, maailmaan, johon ei linnunlaulu tai kanssaihmisten puhe kuulu. Elokuva, TV, teatteri, mainokset, urheilukilpailut, pelikonsolilaitteet – nykyteknologia mahdollistaa musiikin käytön ennennäkemättömässä mittakaavassa. Mutta miksi meillä, ihmislajilla, ylipäätään on musiikkia? Kehittyikö musiikki jonkinlaisena evoluution auditiivisena lisäkkeenä, jolla ei ole varsinaista merkitystä lajin kehityksessä? Onko musiikilla merkitystä hyvinvointimme kannalta? Entä mitä sanoa heille, jotka kokevat olevansa epämusikaalisia tai laulutaidottomia? Tarkastelemme tässä artikkelissa joitakin musiikin evoluutioulottuvuuksista sekä esittelemme musiikin, laulamisen ja hyvinvoinnin yhteyksiä aivotutkimuksen, musiikkiterapian, oppimisen ja lahjakkuuden näkökulmista.