Joukkoistamisen haasteita ja mahdollisuuksia Tieteen termipankin wikitalkoissa - Onikki-Rantajääskö, Tiina; Pitkänen-Heikkilä, Kaarina (Tieteessä tapahtuu, 2015)
Viime vuosina on käytetty joukkoistamista (engl. crowdsourcing), kun on haluttu koota vapaaehtoisia osallistumaan johonkin heidän harrastamansa alan hyödylliseen hankkeeseen. ”Crowdsourcing” on Jeff Howen lähes kymmenen vuotta sitten lanseeraama termi, jolla tarkoitetaan nimenomaan internetissä tehtävää talkoistamista (Howe 2006; Lebraty & Lobre-Lebraty 2013: 15). Joukkoistamiseen liittyy niin sanottu kansalaistiede (engl. citizen science), jolla tarkoitetaan maallikoiden ja harrastajien osallistumista tieteellisiin projekteihin. Sitä on tehty pitkään niin Suomessa kuin muuallakin. Vanhimpia hankkeita oli esimerkiksi mittava Oxford English Dictionary, johon kerättiin 1800-luvulla aineistoa maallikoilta (esim. Brabham 2013: 10).