Suomi Saksan kansallissosialistien anastaman taiteen vastaanottajamaana? - Koivulahti, Tiina; Hakkarainen, Maarit (Tieteessä tapahtuu, 2004)
Saksan kansallissosialistit organisoivat historian suurimman taideanastusoperaation. Tämä toteutettiin Saksassa ja sen miehittämillä alueilla 1933–1945. Anastuksen kohteeksi jäi arviolta n. 650 000 taideteosta. Heti sodan jälkeen liittoutuneiden joukot alkoivat palauttaa Kolmannen valtakunnan alueen taiteenkeräyspisteistä löytyneitä taideteoksia valtioille, joista ne oli anastettu. Tästä huolimatta natsien anastaman taiteen määrästä noin 20 % eli yli 100 000 teosta on edelleen kateissa.