Miksi nuijasota syttyi Pohjanmaalla? - Katajala, Kimmo (Tieteessä tapahtuu, 2003)
Nuijasota on yksi suomalaisuuden symboleista, mutta se on myös tapahtuma, jonka suomalaiset tietävät paremmin kuin tuntevat. Yleensä nuijasotaa pidetään suomalaisten nousuna vierasta sortajaa edustanutta aatelia vastaan. Historiantutkimus on tahollaan esittänyt omia analyysejaan nuijasodan syistä. Keskeisiä selityksiä ovat olleet sota-ajan ja ankarien katovuosien aiheuttamat rasitukset, sotaväsymyksen aiheuttama tyytymättömyyden purkautuminen, poliittinen kiihotus sekä lukumäärässä ja vauraudessa kasvaneen aatelin harjoittama talonpoikien riisto.