Rooman kylpylöiden nousu ja tuho - Heikura, Pekka T. (Tieteessä tapahtuu, 2003)
Rooman valtakunnan julkiset kylpylät olivat vuosisatojen ajan roomalaisen kulttuurin ja kaupunkielämän tärkeimpiä tuntomerkkejä. Keisariajalla, erityisesti 100-luvulla jKr., kylpylöitä rakennettiin käytännöllisesti katsoen jokaiseen kaupunkiin. Kylpylöiden rakentaminen oli ensimmäisiä toimenpiteitä, kun uusia kaupunkeja perustettiin. Niitä rakennettiin myös legioonien varuskuntiin Tonavalle ja Reinille.