Pelinappula vai riskipeluri? Tulkintoja Suomesta toisen maailmansodan aikana - Meinander, Henrik (Tieteessä tapahtuu, 2003)
Miksi nostaa esiin juuri sotahistoriaa, kun haluaa valaista, miten eri teoriat ja paradigmat ovat ohjanneet keskustelua ja näkökantoja suomalaisessa historiatieteessä. Eikö voisi käyttää esimerkkinä sosiaali- ja taloushistoriallisia ilmiöitä ja tulkintoja niistä? Toki, mutta tosiasiaksi jää, että sota-aikoja eri tavalla sivuavissa tutkimuksissa on enemmän ja nopeammin havaittavissa aikasidonnaisuutta ja päivänpolttavia kysymyksiä. Näin ei ole vain Suomessa, vaan kaikkialla Euroopassa.