Koneihminen suomalaisessa kulttuurissa - Suominen, Jaakko (Tieteessä tapahtuu, 2003)
Pari vuotta sitten robottikoira Aibo käveli ensimmäisen kerran japanilaisiin koteihin. Vähän myöhemmin robottihauva haukahteli suomalaisillekin, yleensä yksinkertaisempana halpaversiona. Robottikoiria ennen olivat jo leikkeihin saapuneet kädessä pidettävät Tamagotchit ja muut virtuaalilemmikit. Jo vuosikymmeniä aikaisemmin mekaaniset, muoviset ja peltiset robottilelut olivat olleet käytössä. Olemme nähneet viime aikoina niin ikään uutisia robotti-imureista ja ruohonleikkureista. Ovatpa jotkut valmistajat tuottaneet niitä jo myyntiikin pihanurmikoiden ja olohuoneiden älykkäiksi – tai kömpelön äänekkäiksi – apureiksi.