Käännökset antiikin kulttuuriperinnön välittäjinä - Riikonen, H. K. (Tieteessä tapahtuu, 2003)
Kuvamme ja tietomme antiikista ovat jatkuvan muutoksen tilassa. Tämän yhtenä hyvin selkeänä indikaattorina toimivat antiikin kirjallisuuden käännökset. Eri aikoina tehdyt käännökset ovat hyvinkin erilaisia. Tämä ei johdu vain kielen muuttumisesta vaan myös erilaisista käännösihanteista ja -periaatteista, erilaisista editointikäytänteistä, erilaisista käännettävien tekstien valintakriteereistä ja lisääntyneestä antiikkia koskevasta tiedosta. Ylimalkaan antiikin käännökset heijastelevat kunkin aikakauden tyylillisiä, moraalisia ja ideologisia ihanteita.