Historian julkinen käyttö - Hentilä, Seppo (Tieteessä tapahtuu, 1998)
Poliittisen historian tuotteista on tullut kauppatavaraa, jolla on omat markkinansa. Media ohjaa suuren yleisön kiinnostusta. Miten tutkijoiden pitäisi tähän suhtautua? Mediasta ei selviä katsomalla sitä pitkin nenänvartta, mutta yhtä huonosti käy, jos tutkijat alkavat myydä sille itseään. Myös poliittiset suhdanteet ohjaavat jopa ammattihistorioitsijoiden käymää keskustelua malliesimerkkinä vapaussota-teesin restauraatio.