Tarvitaanko kansallista historiaa? - Haapala, Pertti (Tieteessä tapahtuu, 1998)
Maamme-laulun 150-juhlan ohella tänä vuonna on kulunut 100 vuotta ensimmäisen Suomen historian professorin Z.Topeliuksen kuolemasta. Tämä antanee aiheen kysyä tarvitaanko vielä kansallista historiaa. Topeliushan oli keskeinen henkilö sen kirjoittamisessa ja myös opettamisessa maan nuorisolle. Sata vuotta on isänmaan historia äidinkielen ohella periytynyt isältä pojalle.