Marco Polo: nojatuolimatkaaja vai Khubilai-kaanin korkea-arvoinen virkamies? Antti Ruotsala - Ruotsala, Antti (Tieteessä tapahtuu, 1997)
Marco Polo lähti kotikaupungistaan Venetsiasta yhdessä isänsä NiccolÚn ja setänsä Maffeon kanssa kohti Kiinaa vuonna 1271. Polot viipyivät matkallaan 24 vuotta, joista todennäköisesti 17 vuotta Kiinassa. Tuosta matkasta syntyi keskiajan nykyään kuuluisin matkakertomus, Marco Polon Divisament dou Monde. Aika ajoin on kuitenkin epäilty teoksen aitoutta silminnäkijän kuvauksena.