Sensuuri, kielletyt aiheet ja tieteellinen julkaiseminen Kiinassa - Airaksinen, Tiina H. (Tieteessä tapahtuu, 2020)
Kiinan perustuslaki vuodelta 1982 takaa kaikille kansalaisille yhtäläisen sanan-, mielipiteen- ja julkaisuvapauden. Kansalaisvapauksia säätelevät kuitenkin lait ja asetukset, joilla rajoitetaan myös tieteellistä julkaisuvapautta maan turvallisuuteen ja yleiseen järjestykseen vedoten. Artikkelissa tarkastellaan ensin sensuurin käsitettä ja sen toteutumista Kiinassa ja erityisesti internetissä. Kiinassa on useita kiellettyjä tutkimusaiheita, ja valtio on pyrkinyt kontrolloimaan myös näihin sensitiivisiin aiheisiin liittyvää tutkimusta ja niiden julkaisua. Miten sensuuri vaikuttaa Kiinaan liittyvään tieteelliseen julkaisutoimintaan ja kiinalaisten tutkijoiden tutkimusvapauteen?