Yhteiskunnallisten olojen vapautuminen 1900-luvun alussa hyödytti myös Suomen juutalaisia - Skurnik, Samuli (Tieteessä tapahtuu, 2021)
Vakiintuneen historiankirjoitus on tähän asti korostanut sitä tosiasiaa, että juutalaisilta puuttuivat Suomessa vuoden 1918 alkuun asti kansalaisoikeudet. Heidän asumistaan ja elinkeinoharjoittamistaan rajoitettiin, ja omistaminen oli heiltä ankarasti kielletty. Eikä tämä olekaan väärä kuva. Näin lait asioista määräsivät. Se vaikeutti juutalaisten elämää ja teki siitä epävarmaa. Suomesta karkotettiinkin vielä1890-luvun alussa noin kolmannes silloin asuneista juutalaisista. Käytännössä asiat alkoivat kuitenkin muuttua liberaalimpaan suuntaan jo pari vuosikymmentä ennen kansalaisoikeuksien myöntämistä. Skurnik-veljesten ja heidän isänsä varhaiset kunnianhimoiset liiketoiminnat ovat tässä suhteessa valaisevia esimerkkejä, mutta eivät suinkaan ainoita.