Huippuyksilöitä ja toimikuntia - Tiitta, Allan (Tieteessä tapahtuu, 2004)
Vanha Suomen Akatemia perustettiin 1948 kansallisen innostuksen vallassa kulttuurisen jatkuvuuden symboliksi. Akatemia antoi kaikkiaan 23 tiedemiehelle ja taiteilijalle tilaisuuden keskittyä luovan työnsä tekemiseen ja teki myös useita tärkeitä tiedepoliittisia aloitteita, jotka johtivat muun muassa valtion atomienergiatoimikunnan, ravitsemustoimikunnan perustamiseen ja valtion tieteellisten toimikuntien perustamiseen.