Ihmissyönnin motiiveista - Anhava, Jaakko (Tieteessä tapahtuu, 2003)
Uskontotieteilijä Matti Kamppinen kirjoitti (TT 8/02) ihmissyönnin ilmenemisestä ihmiskunnan historiassa. Hän sanoo aivan oikein, että ”viime vuosisadoilta dokumentoitu kannibalismi on ollut enimmäkseen rituaalista” (s. 28) mutta mainitsee edellä ensinnäkin muutamat esi-ihmislajit sekä toiseksi atsteekkivaltakunnan, jossa ”valtion monimutkaistuessa ja laajentuessa ihmissyönti sen kun kiihtyi” (ms.). Tekstin jäsentelystä syntyy vaikutelma, että tämä siis ei olisi ollut rituaalista vaan suorastaan ravinnontarpeen sanelemaa ihmissyöntiä.