Kreikkalainen tuli - valtiosalaisuus, joka pelasti Bysantin - Heikura, Pekka T. (Tieteessä tapahtuu, 2002)
Kreikkalainen tuli on askarruttanut tutkijoita pitkään. Kirjallisuudessa erityisesti sen kemiallisesta koostumuksesta esiintyy lukuisia erilaisia kaavoja, melkeinpä yhtä paljon kuin on kirjoittajiakin. Tämä on johtunut siitä, että kreikkalainen tuli oli tarkoin varjeltu valtiosalaisuus Bysantissa. Ilmeisesti vain keisari ja hänen kemistinsä tunsivat sen koostumuksen. Seoksen valmistusohjetta ei lisäksi ehkä koskaan kirjoitettu pergamentille, tieto siitä välitettiin vain suullisesti seuraajille. Kysymyksessä on siis jonkinlainen mysteeri - mitä kreikkalainen tuli oli?