Kvanttimekaniikan synty: Werner Heisenberg - Tuominen, Kimmo (Tieteessä tapahtuu, 2017)
Loppukesästä 1925 julkaistiin fysiikan aikakausilehdessä Zeitschrift für Physik 15-sivuinen tutkimusartikkeli, joka oli otsikoitu harmittoman kuuloisesti: ”Kinemaattisten ja mekaanisten relaatioiden kvanttiteoreettisesta tulkinnasta”. Artikkelin oli kirjoittanut Werner Heisenberg, ja työ oli kaukana harmittomasta. Siinä luotiin perusta kvanttimekaniikan vallankumoukselle, joka avasi atomin salaisuudet muutaman vuoden kuluessa artikkelin julkaisusta. Millaiseen maailmaan kvanttimekaniikka syntyi, mikä vaikutti sen syntyyn ja millainen henkilö oli Werner Heisenberg?