Onko ilmastonmuutos sukupolvikysymys? - Piispa, Mikko; Pihkala, Panu (Tieteessä tapahtuu, 2020)
Julkisessa keskustelussa esiintyy usein väitteitä, että ilmastonmuutos ja ilmastoahdistus ovat sukupolvikokemuksia. Kirjoittajat toteavat, että ilmastonmuutokseen liittyy monia sukupolviulottuvuuksia, kuten sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ja sitä kautta tulevien sukupolvien oikeus turvalliseen ilmastoon. Ilmastonmuutoksen ja ilmastoahdistuksen mahdolliset luonteet sukupolvikokemuksina selviävät kuitenkin vasta tarkempien empiiristen analyysien myötä. Vaikka nuorten keskuudessa saattaa hyvinkin olla keskimääräistä enemmän ilmastoahdistusta, löytyy sitä kokevia ihmisiä kaikista sukupolvista. Ilmastonmuutoksen kaltaisen, kaikkia koskettavan uhan ratkaisuissa tulisi pystyä ennen kaikkea yhteistyöhön. Myös ilmastoahdistuksen käsittelylle olisi syytä olla tilaa ja mahdollisuuksia.