Kiista kupan alkuperästä yhä ratkaisematta - Heikura, Pekka T. (Tieteessä tapahtuu, 2022)
Seksitauteihin lukeutuvan kupan eli syfiliksen alkuperä on kiistellyimpiä aiheita lääketieteen historiassa. Kiistely aiheesta on jatkunut jo vuosisatoja, mutta uudet tutkimukset saattavat tuoda siihen ratkaisun.