Roomalaisten joukkojen katastrofi Germaniassa – Käytiinkö ratkaiseva taistelu Teutoburgin metsässä? - Heikura, Pekka T. (Tieteessä tapahtuu, 2023)
Vuoden 9 jKr. taistelussa germaanit kukistivat roomalaiset, jotka havittelivat Germanian liittämistä Rooman valtakuntaan. Pitkään uskottiin, että taistelu käytiin Teutoburgin metsässä nykyisessä Saksassa, mutta nykytiedon mukaan näyttää todennäköiseltä, että taistelupaikka sijaitsikin toisaalla.