Työväen Urheiluliiton periaateohjelmat ja strategia-asiakirjat työläisurheilua paikantamassa
DOI:
https://doi.org/10.37456/tvt.156470Avainsanat:
työläisurheilu [http://www.yso.fi/onto/yso/p18482], urheilu [http://www.yso.fi/onto/yso/p965], urheilu- ja liikuntajärjestöt [http://www.yso.fi/onto/yso/p2042], ohjelmat (suunnitelmat) [http://www.yso.fi/onto/yso/p8021]Abstrakti
Urheilulla ja liikunnalla on ollut merkittävä asema osana työväenliikettä. Jo ennen Työväen Urheiluliiton vuonna 1919 tapahtunutta perustamista voimistelua ja urheilua organisoitiin työväenjärjestöjen riennoissa. Sisällissodan jälkeen perustettu TUL pyrki erottautumaan niin sisällöllisesti kuin järjestöllisesti porvariurheilusta. Toisen maailmansodan jälkeisinä vuosikymmeninä työläisurheilun tehtävien ja aseman määrittelyt osana työväenliikettä ovat muuttuneet.
Artikkelissa haetaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Miten Työväen Urheiluliitto on paikantanut asemaansa periaateohjelmissaan ja strategia-asiakirjoissaan? Miten työläisurheilun toimijuus, identiteetit, intressit ja arvot ovat muuttuneet liiton linjauksissa?
Tutkimuksen teoreettisen kehyksen muodostavat Göran Therbornin pohdinnat toimijuudesta ja Erik Olin Wrightin käsitteellistykset identiteeteistä, intresseistä ja arvoista. Tutkimusaineistona on hyödynnetty TUL:n periaateohjelmia ja strategioita sekä historiateoksia. Tutkimustulokseksi hahmottuu alkujaan sosialistiseen työläisurheiluideologiaan sitoutuneen järjestön muuttuminen liikuntapoliittiseksi toimijaksi ja lopulta eriytyneen liikuntakulttuurin kokonaisuudessa toimijuuttaan hakevaksi järjestöksi.

Tiedostolataukset
Julkaistu
Viittaaminen
Numero
Osasto
Lisenssi
Copyright (c) 2025 Hannu Itkonen

Tämä työ on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen Julkinen -lisenssillä.