Työväentutkimus Vuosikirja 2020 kansi

Vuosikirja on teemaltaan pohjoismainen erikoisnumero otsikolla Katse muihin Pohjoismaihin. Teeman puitteissa laadittuja artikkeleja ovat tri Sami Outisen esitys Suomen ja Ruotsin sosialidemokraattisten puolueiden ideologisesta kehityksestä 1900-luvulla, tri Ilkka Kärrylän esitys Suomessa SDP:n ja ay-liikkeen piirissä käydystä, Ruotsin palkansaajarahastoja koskeneesta keskustelusta sekä dosentti Mikko-Olavi Seppälän artikkeli Ruotsin suomalaisten siirtotyöläisten representaatiosta ja EEC-vastaisuudesta suomalaisissa näytelmissä ja niiden vastaanotossa.

Dosentti Tauno Saarela esittelee vuosina 1920–1923 toimineen Suomen sosialistisen työväenpuolueen vaiheita, minkä lisäksi tri Matias Kaihovirta tarkastelee artikkelissaan K. H. Wiikiä ja kansallisuuskysymystä 1900-luvun alkupuoliskon SDP:ssä.

Suomenkielisiä esityksiä ovat FM Maija Absetzin artikkeli vuoden 1984 työttömyysturvalaista sekä YTM Pentti Peltoniemen katsaus freelancejournalistien lakkotaistelusta 1980-luvulla.

Vuosikirjassa on jälleen laaja kirjo työväentutkimusta, minkä lisäksi luomme katseen muihin Pohjoismaihin myös julkaisumme Keskustelua-osiossa, jossa omien laitostensa nykytilaa esittelevät Tanskan työväenmuseon johtaja Søren Bak-Jensen sekä Oslon työväenliikkeen arkiston ja kirjaston johtaja, tri Ole Martin Rønning.

Mukana ovat myös perinteiset opinnäyte-esittelyt, kirja-arvio-osasto sekä Tiedonkierto-katsaus työväenperinnelaitosten tapahtumista.

Julkaistu: 2020-12-11