Aviciin kuolemaan liittyvät yhteisöllisyyttä rakentavat ja hajottavat mediarituaalit. Miten musiikintuottaja Tim Berglingiä surraan sosiaalisessa mediassa?

Kirjoittajat

  • Enni Salo Turun yliopisto

Abstrakti

Tässä artikkelissa tarkastelen, millaisia mediarituaaleja Tim Berglingin (1989–2018), paremmin tunnettuna Aviciin, kuolema on tuonut esille sosiaalisessa mediassa sekä minkälaista yhteisöllisyyttä ne rakentavat. Lisäksi analysoin, miten poleemiset mediarituaalit osittain hajottavat sekä paradoksaalisesti lopulta rakentavat yhteisöllisyyttä. Tämän ohella tuon esille syitä Aviciin kuoleman mediaspektaakkeliin. Menetelmänä hyödynnän lähilukemista sekä mediaetnografista tutkimusotetta, ja pohjaan analyysia aikaisempaan mediarituaalien tutkimukseen, jossa on tarkasteltu esimerkiksi Michael Jacksonin kuolemaan ja hautajaisiin liittyvää uutisointia. Alati muuttuva sosiaalinen media on huomionarvoinen tutkimuskenttä, sillä se mahdollistaa uudenlaisten kuolemanrituaalien muodostumista. Nykypäivänä sosiaalinen media on osana monien suruprosessia, ja kuolemaan liittyvät mediarituaalit voivat vahvistaa ihmisten tunnetta yhteenkuuluvuudesta. Kuolemanrituaalit ovatkin olleet läpi historian ihmisille tapa surra poismenneitä, ja nyt tämä näkyy esimerkiksi Instagramissa, jossa on monia julkaisuja Aviciin muistolle. Monet fanit myös kommentoivat päivittäin Aviciin Instagram-tilin julkaisuihin osanottojaan. YouTuben puolella taas fanit ovat tehneet Aviciille muistovideoita. Parhaimmillaan tämänkaltaiset mediarituaalit tuovat ihmisille uuden tavan ilmaista ja käsitellä surua sekä tuntea yhteenkuuluvuutta, mutta vähintäänkin ne ovat osana muokkaamassa kuolemanrituaaleja.

Osasto
Artikkelit

Julkaistu

2020-06-26

Viittaaminen

Salo, E. (2020). Aviciin kuolemaan liittyvät yhteisöllisyyttä rakentavat ja hajottavat mediarituaalit. Miten musiikintuottaja Tim Berglingiä surraan sosiaalisessa mediassa?. Uskonnontutkija - Religionsforskaren, 9(1). https://doi.org/10.24291/uskonnontutkija.v9i1.96005