Druidit: Tietäjiä, pappeja vai samaaneja - Sjöblom, Tom (Uskonnontutkija - Religionsforskaren, 2007)
Kelttiläiset kansat muodostivat yhden rautakautisen ja varhaiskeskiaikaisen Euroopan tärkeimmistä kulttuuripiireistä. Kelttien parissa syntynyt materiaalinen ja henkinen perintö elää vielä tänäkin päivänä osana eurooppalaista identiteettiä (Ks. Moscati, Frey, Kruta, Raftery & Szabó 1991). Vaikka nk. sydänkeskiajalle mentäessä kelttien omaperäinen kulttuuri olikin pitkälti unohtunut ja sulautunut yleiseurooppalaiseen kristilliseen perinteeseen, kansanperinne ja antiikin kirjoittajien tekstit säilyttivät muistoja kelttien esikristillisestä kulttuurista. Uskontohistorian näkökulmasta yksi mielenkiintoisimmista muistoista ovat kuvaukset druideista – kelttien parissa toimineista pyhyyden asiantuntijoista.