Pyhän suojassa: Peter L. Bergerin uskontososiologia 40 vuotta The Sacred Canopyn jälkeen - Hjelm, Titus (Uskonnontutkija - Religionsforskaren, 2007)
Peter L. Berger on yksi eniten nykypäivan uskontososiologiaan vaikuttaneista ajattelijoista. Bergerin vuonna 1967 ilmestyneestä The Sacred Canopysta tuli modernin uskontososiologian pienoisklassikko, jota luetaan yliopistoissa Weberin ja Durkheimin rinnalla. Tarkastelen tässä artikkelissa Bergerin sosiologisen uskontoteorian lähtokohtia sekä etenkin Bergerin vaikutusvaltaista sekularisaatioteorian muotoilua. Huomiota kiinnitetään etenkin siihen kuinka Bergerin tiedonsosiologiset lähtökohdat ja sekularisaatioteesi ovat ajoittain ristisriidassa. Lopuksi pohdin kuinka neljäkymmentä vuotta sitten julkaistun The Sacred Canopyn ajatukset ovat kestäneet sosiologisessa ja uskontotieteellisessä keskustelussa esiin noussutta kritiikkiä.