Suunvuoro

  • Hanna Lappalainen Virittäjän päätoimittaja
Avainsanat: juhlavuosi, Castrenianum

Abstrakti

Tämä numeron ilmestyminen osuu Virittäjän historiassa merkittävään taitekohtaan. Lehteä on vuosien varrella toimitettu monissa paikoissa. Tänä vuonna toimitus on ollut koronan vuoksi hajallaan eri puolilla Etelä-Suomea, mutta virallisesti sen kotipaikkana on ollut nyt ja aina vuodesta 1956 lähtien Castrenianum, joka on sijainnut fyysisesti Helsingin yliopiston päärakennuksessa Fabianinkadulla. Castrenianumin historiasta sai hyvän kuvan Kotikielen Seuran puheenjohtaja Mari Siiroisen vuosikokousesitelmästä (13.3.2021), jota pääsee kuuntelemaan ja katselemaan Kotikielen Seuran verkkosivuilta löytyvän linkin kautta (www.kotikielenseura.fi). Historiakatsaus oli paikallaan, sillä 65-vuotiaan Castrenianumin aika on nyt ohi ja seuraavaa numeroa toimitetaan jo Metsä­talon suojissa Unioninkadulla.

Virittäjän 125-vuotisjuhla alkaa näkyä yhä enemmän Virittäjän toimituksen arjessa, vaikka lehden lukijoille siitä tihkuu toistaiseksi vain pieniä merkkejä. Opiskelijat ovat tehneet jo koko joukon kiinnostavia haastatteluja Virittäjän toimihenkilöistä, laatineet kyselyjä ja tehneet erilaisia katsauksia lehden historiasta. Kiitos teille, jotka olette vastanneet harjoittelijoidemme yhteydenottoihin myöntävästi ja osallistuneet eri­laisiin gallupeihin! Työ jatkuu kesällä ja syksyllä, ja verkkosivusto avautuu vuoden 2022 alussa.

Toivomme, että Virittäjän juhlinta voisi osaltaan synnyttää ja vahvistaa monen kipeästi kaipaamaa yhteisöllisyyttä. Yksi idea tähän syntyi keväällä Helsingin yliopiston suomen kielen oppiaineen henkilökunnan kokouksessa: entäpä jos perustaisimme lukupiirin, jossa Virittäjän kustakin vuosikerrasta valittaisiin aina yksi juttu yhteisesti luettavaksi! Tässä olisi ohjelmaa 125 kerraksi. Rohkenen jakaa tämän idean ja haastaa muitakin perustamaan erilaisia Virittäjä-aiheisia lukupiirejä. Lukupiirit voivat kokoontua yhtä hyvin kasvokkain kuin verkossakin. Lukuseuraa voi etsiä esimerkiksi Virittäjän Facebook-sivun ja Twitter-tilin kautta.

Tämä vuoden toinen numero tarjoaa kolme tutkimusartikkelia, peräti neljä havaintokirjoitusta sekä lektioita ja kirja-arvioita, perinteiseen tapaan myös Koti­kielen Seuran vuosikertomuksen. Artikkelit johdattavat edessä-adposition polysemiaan, television haastattelu-uutisen rakenteen tarkasteluun ja koodinvaihdon prosodisten piirteiden tehtäviin. Havaintokirjoituksissa puolestaan tarkastellaan analogian olemusta, marin menneen ajan tempusten evidentiaalisuutta ja modaalisuutta, angervon etymologiaa sekä uuden raamatunkäännöksen, UT2020:n, kielellisiä valintoja. Näihin kiinnostaviin teemoihin voi upota vaikka riippukeinussa, laiturin nokassa tai parveke­kahveilla. Hyvää ja virkistävää kesää!

Hanna Lappalainen

Osasto
Suunvuoro
Julkaistu
kesä 17, 2021
Viittaaminen
Lappalainen, H. (2021). Suunvuoro. Virittäjä, 125(2). https://doi.org/10.23982/vir.109255