Suunvuoro

  • Johanna Komppa Helsingin yliopisto
  • Hanna Lappalainen
Avainsanat: digitointi, Virittäjä 125-vuotta

Abstrakti

Virittäjää on digitoitu usean viime vuoden aikana. Tällä hetkellä koko teksti on saatavissa noin 4 500 kirjoituksesta. Digitoitujen tiedostojen ja nykytekniikan avulla pääsemme tarkastelemaan myös sitä, kuinka usein Virittäjän artikkeleita ja muita kirjoituksia luetaan. Viime vuonna abstraktisivuja käytiin katsomassa lähes 100 000 kertaa, mikä on huomattavasti enemmän kuin edellisvuosina.

Latausmäärien lisäksi on mahdollista selvittää, mitä artikkeleita ja muita kirjoituksia luetaan eri ajan­jaksoina. Esimerkiksi aivan viime päivinä luettuja kirjoituksia voivat seurata kaikki Virittäjän lukijat: vuoden alusta Virittäjän verkkosivun oikeassa laidassa on ollut nähtävissä, mitkä ovat olleet kuluneen viikon aikana luetuimmat kirjoitukset. Havaintojemme mukaan listasta voi usein päätellä, mitä joillain isoilla suomen kielen kursseilla luetetaan ja mitä artikkeleita ja kirjoituksia kuuluu usein tentittäviin opintojaksoihin. Kaikki opettajat eivät ole ehkä vielä tulleet ajatelleeksi, että kun opiskelijoille antaa luettavaksi Virittäjän artikkelin, kurssisivuilla kannattaa tiedoston asemesta jakaa nimenomaan linkki lehden verkkosivuille, jotta lukukerrat näkyvät myös latausmäärissä. Tämä on samalla helppo tapa edistää Virittäjän näkyvyyttä.

Vasta aika näyttää, nouseeko jokin tämän numeron artikkeleista, lektioista, kirja-arvioista tai muista kirjoituksista luetuimpien joukkoon. Artikkeleissa käsitellään maahanmuuttaja­taustaisten lääkäreiden ja asioimistulkkien sanastonhallintaa, huh huh -partikkelin käyttöä, saussurelaisen kielikäsityksen kritiikkiä ja rajakarjalaisten ortodoksien nimenantokäytänteitä. Havaintokirjoitus esittelee lounaismurteisia verbi­johdoksia, ja väitöslektioiden aiheina ovat ukko-elementin sisältävät paikannimet, suomen foneemisten substantiivien onomatopoeettiisuuden haalistuminen ja sosiaalinen televisio vuorovaikutuksen ja osallistumisen välineenä. Kirjallisuusosasto tarjoaa runsaan kattauksen.

Ensi vuonna julkaistaan Virittäjän 125. vuosikerta. Juhlanumeroon (4/2021) on jo esitetty kirjoituskutsu, ja vielä maaliskuun aikana on luvassa tarkempaa tietoa opiskelijoille suunnatusta kirjoituskilpailusta. Paras tai parhaat kirjoitukset julkaistaan ensi vuoden aikana. Juhlat näkyvät kahtena seuraavana vuonna monin tavoin verkossa, joten kannattaa seurata ahkerasti myös Virittäjän Facebook-sivua ja omaa blogia (http://virittajablogi.kotikielenseura.fi/).

Osasto
Suunvuoro
Julkaistu
maalis 14, 2020
Viittaaminen
Komppa, J., & Lappalainen, H. (2020). Suunvuoro. Virittäjä, 124(1). https://doi.org/10.23982/vir.90020