Toisto ja korjauksen rajat - Kurhila, Salla; Lilja, Niina (Virittäjä, 2017)
Tässä keskustelunanalyyttisessa artikkelissa analysoidaan korjausaloitteena toimivia edeltävän vuoron osittaisia toistoja. Tavoitteena on selvittää, millaisia puheen vastaanottamisen ongelmia edeltävän vuoron (osittaisella) toistolla pyritään ratkaisemaan, sekä pohtia korjausaloitteina toimivien toistojen suhdetta niiden lähi-ilmiöihin, kuten uuden tiedon vastaanottamiseen. Aineisto koostuu 37,5 tunnista suomenkielisiä ääni- ja videotallennetettuja arkikeskusteluja. Osa aineiston vuorovaikutustilanteista on peräisin Helsingin yliopiston keskusteluntutkimuksen arkistosta ja osa on itse keräämäämme. Kaikki keskustelutilanteet ovat vapaamuotoisia ja epämuodollisia; puhujat ovat ystäviä, sukulaisia tai tuttavia keskenään, kaikki ovat aikuisia ja puhuvat ensikielenään suomea. Analyysi perustuu tästä aineistosta löydettyjen 46 toistokorjausaloitteen kokoelmaan. Analyysi osoittaa, että toistot ovat hyvin monikäyttöinen korjauksen aloittamistapa. Niillä voidaan osoittaa ongelmia edeltävän puheen kuulemisessa tai ymmärtämisessä. Lisäksi niillä voidaan kuitenkin reagoida muuntyyppisiin ongelmiin. Erityisesti analyysissa nousee esiin havainto siitä, että toistot korjausaloitteina liittyvät tyypillisesti tilanteisiin, joissa on – kuulemis- tai ymmärrysongelmien lisäksi tai niihin yhteenkietoutuneena – myös jonkinlaista hyväksyttävyyden ongelmallisuutta: toistettu elementti ei vaikuta olevan kontekstissaan odotuksenmukainen. Tällaiset toistokorjausaloitteet haastavat ongelmavuoron tarkkuutta tai totuudellisuutta ja kuuluvat näin laajempaan interpersoonaisten ongelmien kenttään. Analyysin pohjalta artikkelissa pohditaan sitä, missä korjausilmiöiden rajat kulkevat. Repetition and the boundaries of repair Based in the field of conversation analysis, this study examines certain (partial) repetitions of the prior turn that function as repair initiations. The study aims to determine the types of problems addressed by (partial) repetitions, and to discuss the continuum from repair-initiating repetitions to the closely related phenomenon of acknowledging new information. The data comprises 37.5 hours of videoed and/or audiotaped everyday conversations in Finnish. Some of the data we have collected ourselves, while some of it is taken from the CA archive at the University of Helsinki. All the conversations examined are informal; the speakers involved are either friends or family members, they are all adults, and they are all native Finnish speakers. The analysis is based on a collection of 46 instances of repair-initiating repetitions extracted from this data. The analysis shows that (partial) repetition is a multifaceted repair-initiating practice: a repetition can be used not only to indicate the recipient’s trouble in hearing or understanding the prior turn, but can also indicate other types of problems. In particular, analysis reveals that repair-initiating repetitions are typical in situations that involve some kind of problem of acceptability, i.e. in which the repeated element is deemed unexpected in the context. Such partial repetitions challenge the accuracy or plausibility of the problematic turn, and hence belong to the larger framework of inter-personal problems. The article discusses the often blurred boundaries between different repair phenomena.