Suomen kielen käännöslainoista - Hakulinen, Lauri (Virittäjä, 1955)
Les calques linguistiques du finnois (ranska) Kielenainekset aika : aika mies (kieli: suomi, sivulla: 312) aikainen (kieli: suomi, sivulla: 312) aikuinen (kieli: suomi, sivulla: 312) ajallinen (kieli: suomi, sivulla: 312) ali- : ali|arvioida, -päällikko, -tajunta (kieli: suomi, sivulla: 313) antaa vapaat kädet (kieli: suomi, sivulla: 307) avu (kieli: suomi, sivulla: 313) avulias (kieli: suomi, sivulla: 313) avullinen (kieli: suomi, sivulla: 313) avuton (kieli: suomi, sivulla: 313) edeskatsoa (kieli: suomi, sivulla: 314) edesvastuu (kieli: suomi, sivulla: 315) ei ainoastaan -- vaan myös (kieli: suomi, sivulla: 309) elimellinen (kieli: suomi, sivulla: 312) elämys (kieli: suomi, sivulla: 315) eläytyä jhk (kieli: suomi, sivulla: 315) ennen kuin (kieli: suomi, sivulla: 309) ensi kädessä (kieli: suomi, sivulla: 307) epä- (kieli: suomi, sivulla: 313) epä|ituinen, -kelpo, -näkoinen (kieli: suomi, sivulla: 313) epä|kohta, -luulo, -onni (kieli: suomi, sivulla: 313) epäilemättä (kieli: suomi, sivulla: 308) esi- (kieli: suomi, sivulla: 313) esi-isä (kieli: suomi, sivulla: 313) että (kieli: suomi, sivulla: 309) harha- : harha-askel, -isku, -luulo (kieli: suomi, sivulla: 313) hengellinen (kieli: suomi, sivulla: 312) henkinen (kieli: suomi, sivulla: 313) hermostollinen (kieli: suomi, sivulla: 312) huolimatta (kieli: suomi, sivulla: 308) huomen : hyvää huomenta (kieli: suomi, sivulla: 308) hyvästipuhua (kieli: suomi, sivulla: 305) hyvästipuhua (kieli: suomi, sivulla: 314) ilta : hyvää iltaa (kieli: suomi, sivulla: 308) inhimillinen (kieli: suomi, sivulla: 312) iso|isä, -äiti (kieli: suomi, sivulla: 314) isällinen (kieli: suomi, sivulla: 312) itseluottamus (kieli: suomi, sivulla: 313) itsemurha (kieli: suomi, sivulla: 313) itserakas (kieli: suomi, sivulla: 313) jalansija : antaa, saada j:aa (kieli: suomi, sivulla: 307) johtaa (kieli: suomi, sivulla: 315) johtua (mieleen) (kieli: suomi, sivulla: 315) Jumal hyvä apu (kieli: suomi, sivulla: 309) jumalainen (kieli: suomi, sivulla: 313) jumalallinen (iumalalinen) (kieli: suomi, sivulla: 312) jumalaton (iumalotoin) (kieli: suomi, sivulla: 313) jumalinen (kieli: suomi, sivulla: 313) jälki- (kieli: suomi, sivulla: 313) jännittää (kieli: suomi, sivulla: 315) kaasu (kieli: suomi, sivulla: 314) katso|en, -matta (kieli: suomi, sivulla: 308) katsoa (kieli: suomi, sivulla: 316) keväällinen (kieli: suomi, sivulla: 312) kide (kieli: suomi, sivulla: 314) kiesau(k)s (kieli: suomi, sivulla: 309) kitka (kieli: suomi, sivulla: 314) kone (kieli: suomi, sivulla: 314) korvo (kieli: suomi, sivulla: 311) koska (kieli: suomi, sivulla: 309) kuin, kun (kieli: suomi, sivulla: 309) kun, kuin (kieli: suomi, sivulla: 309) kunnallinen (kieli: suomi, sivulla: 312) kunniallinen (kieli: suomi, sivulla: 312) kunniaton (kieli: suomi, sivulla: 313) kuulua jllek, jhk (kieli: suomi, sivulla: 316-) kylmä (kieli: suomi, sivulla: 311) käsi : ensi, viime kädessä : antaa, saada vapaat kädet (kieli: suomi, sivulla: 307) lapsellinen (kieli: suomi, sivulla: 312) lihallinen (kieli: suomi, sivulla: 312) luonnollinen (kieli: suomi, sivulla: 312) lähe jumal auks (kieli: suomi, sivulla: 308-) maailma (kieli: suomi, sivulla: 311) maal(l)inen (kieli: suomi, sivulla: 312) mainen (kieli: suomi, sivulla: 313) maitohammas (kieli: suomi, sivulla: 314) maku (kieli: suomi, sivulla: 305) maku (kieli: suomi, sivulla: 314) miehuullinen (kieli: suomi, sivulla: 312) mutta (kieli: suomi, sivulla: 309) märkä (kieli: suomi, sivulla: 311) niin pian, usein kuin (kieli: suomi, sivulla: 309) niin sanoakseni (kieli: suomi, sivulla: 308) nimittäin (kieli: suomi, sivulla: 309) nähdä jokin hyväksi (kieli: suomi, sivulla: 316) nähdäkseni (kieli: suomi, sivulla: 308) näköpiiri (kieli: suomi, sivulla: 314) näyttää pitkää nenää (kieli: suomi, sivulla: 307) olkaa hyvä (kieli: suomi, sivulla: 309) pimeä (kieli: suomi, sivulla: 311) pirullinen (kieli: suomi, sivulla: 312) pitkä nenä : saada p. n. (kieli: suomi, sivulla: 307) päinvastoin (kieli: suomi, sivulla: 308) päivää : hyvää päivää (kieli: suomi, sivulla: 308) pääasia (kieli: suomi, sivulla: 313) päähenkilö (kieli: suomi, sivulla: 313) pääkaupunki (kieli: suomi, sivulla: 313) runosuoni (kieli: suomi, sivulla: 314) ruumiillinen (kieli: suomi, sivulla: 312) saada pitkä nenä (kieli: suomi, sivulla: 307) saanko luvan (kieli: suomi, sivulla: 309) seurata (kieli: suomi, sivulla: 315) sielullinen (kieli: suomi, sivulla: 312) siinä määrin (kieli: suomi, sivulla: 309) sillä (kieli: suomi, sivulla: 309) sillä ehdolla (että) (kieli: suomi, sivulla: 308) sillä että (kieli: suomi, sivulla: 309) sisällinen (kieli: suomi, sivulla: 312) sitten kuin (kieli: suomi, sivulla: 309) siveellinen (kieli: suomi, sivulla: 312) sivu|asia, -seikka, -henkilö (kieli: suomi, sivulla: 313) sotilaallinen (kieli: suomi, sivulla: 312) soturi (kieli: suomi, sivulla: 305) sydämellinen (kieli: suomi, sivulla: 312) sydämetön (kieli: suomi, sivulla: 313) talvellinen (kieli: suomi, sivulla: 312) tapaus : joka tapauksessa (kieli: suomi, sivulla: 308) tarpeeton (kieli: suomi, sivulla: 313) tasapaino (kieli: suomi, sivulla: 314) tehdas (kieli: suomi, sivulla: 314) terveellinen (kieli: suomi, sivulla: 312) tiili (kieli: suomi, sivulla: 305) täydellinen (kieli: suomi, sivulla: 312) vaan (kieli: suomi, sivulla: 309) valkea (kieli: suomi, sivulla: 311) valtiollinen (kieli: suomi, sivulla: 312) vapaalla jalalla, vapaalle jalalle (kieli: suomi, sivulla: 307) vapaat kädet (kieli: suomi, sivulla: 307) varas (kieli: suomi, sivulla: 312) varha(i)n (kieli: suomi, sivulla: 312) vasta (kieli: suomi, sivulla: 308) vastata (kieli: suomi, sivulla: 315) vastuu (kieli: suomi, sivulla: 315) veljellinen (kieli: suomi, sivulla: 312) vetää nenästä (kieli: suomi, sivulla: 305) vetää nenästä (kieli: suomi, sivulla: 307) viaton (kieli: suomi, sivulla: 313) viime kädessä (kieli: suomi, sivulla: 307) viisaudenhammas (kieli: suomi, sivulla: 314) välillinen (kieli: suomi, sivulla: 312) yli- : yliherruus, -hoitajatar, -määrä(inen) (kieli: suomi, sivulla: 313) ystävällinen (kieli: suomi, sivulla: 312) äidillinen (kieli: suomi, sivulla: 312) älyllinen (kieli: suomi, sivulla: 312)