Kranaattien sirpaloitumiselle asetettavat vaatimukset

Kirjoittajat

  • Risto Noopila Pääesikunta

Avainsanat:

Kranaatti, sirpaloituminen, vaatimukset

Abstrakti

Johdannossa tarkastellaan aluksi yleisiä periaatteita. "Kranaatin räjähtäessä sen kuori ensiksi laajenee jopa 1,5-kertaiseksi ja vasta sitten se pirstoutuu sirpaleiksi. Sirpaloituminen voi olla joko luonnollinen tai ohjattu." Seuraavaksi luetellaan niitä kranaatin ammuskuoren sirpaloitumiseen sekä kranaatin tehokkuuteen vaikuttavia tekijöitä, joita artikkelissa käsitellään tarkemmin. "Kranaatin kehittely- ja suunnittelu prosessissa olisi ensimmäiseksi määritettävä kranaatin vaikutustehokkuus ja sen jälkeen tätä tulee käyttää yhdessä muiden suunnitteluparametrien kanssa määritettäessä kranaatin optimimittasuhteita.
Esitettävien vaatimusten perustaksi selvitetään ensiksi sirpaloitumisen mekaniikkaa ja siihen vaikuttavia tekijöitä sekä sirpaleiden vaikutusmekanismeja yleisesti käytettyjen ajatusmallien ja matemaattisten yhtälöiden perusteella. Tarkastelussa keskitytään uusimpiin ja muualla maailmassa käytettäviin teorioihin ja matemaattiseen mallintamiseen. Eräissä kohdin käsittelyssä turvaudutaan vanhaan ja käyttökelpoiseen mallintamiseen uuden aineiston puuttumisen tai vaikean manuaalisen käytön vuoksi. Käsittelyssä keskitytään lähinnä luonnollisen sirpaloitumisen tarkasteluun. Kranaattien sirpaloitumiselle asetettavat vaatimukset on mallinnettu matemaattisesti muutamilla parametreilla, jotka ovat osoittautuneet teoreettisessa tarkastelussa merkittäviksi. Vaatimukset on konkretisoitu erilaisilla taulukoilla ja kuvaajilla. Kukin vaatimus on käsitelty itsenäisenä tarkasteluna. Näiden yksityiskohtaisten vaatimusten perusteella on määritetty tehokas sirpale ja kranaatti. Vaatimusten määrittämisen perustana olevien matemaattisten mallien ja kaavojen varsin huomattavat virherajat tulee ottaa huomioon, kun tuloksia tarkastellaan ja varsinkin, kun niitä verrataan yksittäiseen koetulokseen."

ISBN: 951-99579-6-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1984-01-01

Viittaaminen

Noopila, R. (1984). Kranaattien sirpaloitumiselle asetettavat vaatimukset. Tiede ja ase, 42(42), 144–180. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47655

Numero

Osasto

Artikkelit