Taktiikka Suomen vapaussodassa

Kirjoittajat

  • Hj. Raatikainen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Vapaussota, sisällissota, taktiikka

Abstrakti

Artikkelin mukaan vapaussodan taistelut jouduttiin käymään oloissa, joissa joukkojen vähäinen koulutus ja kehittymätön organisaatio ja talvi olivat luonteenomaisia. Kirjoittajan toteaa johdannossa, että " Tarkastelun pääpainon kohdistan valkoisen armeijan sk.joukkojen ja punaisen armeijan joukkojen taktilliseen toimintaan, sillä juuri nämä joukot olivat vapaussodan hengelle ominaisia, ja varsinkin näiden joukkojen taktilliseen toimintaan talviolosuhteissa, koska taistelut käytiin pääasiassa talviseen aikaan." Aluksi kuvataan perustaksi joukkojen organisaatiot. Taistelukuvauksissa käsitellään Ahvolan taisteluja, Länkipohjan taistelua ja Viipurin sisäänmurtotaistelua. Seuraavassa luvussa tarkastellaan tiedustelua, koska "Vapaussodan erikoisolosuhteet tarjosivat verrattain hyviä edellytyksiä tiedustelun käymiselle."
Hyökkäystaistelua käsittelevässä luvussa todetaan yleishavaintona muun muassa, että "Valkoisilta (sk. ja värvätyt) ja punaisilta joukoilta puuttui nykyaikaisessa mielessä hyökkäysvalmius ja -kyky." Luvussa kuvataan hyökkäystoimintaa taisteluesimerkkien valossa. Myös puolustusta kuvataan vastaavasti esimerkkien avulla. Yhteenvedossa todetaan, että valkoisten joukkojen osalta oli havaittavissa selkeää kehitystä taistelujen aikana. Punaisten puolella vastaavaa kehitystä ei kirjoittajan mukaan ollut havaittavissa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1936-01-01

Viittaaminen

Raatikainen, H. (1936). Taktiikka Suomen vapaussodassa. Tiede ja ase, 4(4), 5–46. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47275

Numero

Osasto

Artikkelit