Itäarmeijan tykistö ja sen toiminta Viipurin operaatiossa vuonna 1918

Kirjoittajat

  • P. Jokipaltio Puolustusvoimat

Avainsanat:

Tykistö, Viipuri, 1918, Itäarmeija

Abstrakti

Artikkelin yhtenä tarkoituksena on selvittää tykistön osuutta vapaussotamme tärkeimmissä ratkaisutaisteluissa. Itse operaation suunnittelua, valmistelua ja toteutusta käsitellään vain kokonaisuuden vaatimalla tarkkuudella. Aluksi kuitenkin esitetään lyhyt kuvaus Itäarmeijan kokoonpanosta, tehtävistä ja toiminnasta. Ensimmäisessä luvussa ," Itäarmeijan tykistö", käsitellään Itäarmeijan tykistön muodostamista ja siinä noudatettuja periaatteita ja Itäarmeijan tykistöesikuntaa. Lisäksi esitellään Jääkäritykistöprikaatia sekä Karjalan Armeijakunnan tykistöä yksityiskohtaisesti kokoonpanojen , varustuksen ja ampumamenetelmien tarkkuudella. Lopuksi luvussa vertaillaan Jääkäritykistöprikaatia ja Karjalan Armeijakunnan tykistöä keskenään sekä esitetään yleisiä johtopäätöksiä Itäarmeijan tykistöstä, käsitellen lähinnä havaittuja puutteita.
Toisessa luvussa, "Valmistavat toimenpiteet sekä komentosuhteet", tarkastellaan tykistön yleisiä alkuvaiheen käyttösuunnitelmia esitellen muun muassa tykistön ja jalkaväen keskinäisiä suhdelukuja. Komentosuhteita käsitelevässä osaa on havainnollistettu johtosuhdepiirroksin. Keskeisessä kolmannessa luvussa kuvataan eri vaiheittain ja alueittain Itäarmeijan tykistön toimintaa Viipurin operaatiossa, Artikkelin loppukatsauksessa todetaan muun muassa, että tykistöä käytettiin joustavasti ja ottaen huomioon olosuhteet, tykistö täytti tehtävänsä. Johtopäätöksien osalta todetaan kuitenkin, että ne eivät ole yleispäteviä tulevaisuutta ajatellen.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1937-01-01

Viittaaminen

Jokipaltio, P. (1937). Itäarmeijan tykistö ja sen toiminta Viipurin operaatiossa vuonna 1918. Tiede ja ase, 5(5), 5–145. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47282

Numero

Osasto

Artikkelit