Yleissotilaallinen katsaus vuosien 1949 ja 1950 vaihteessa

Kirjoittajat

  • Y. A. Järvinen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Sotilaskatsaus, 1950

Abstrakti

Katsauksena johdannossa kirjoittaja toteaa, että voimakas tekninen kehitys on luonut entisestä poikkeavan sotilaallisen tilanteen, johon yritetään kehittää soveltuvaa sotavälineistöä ja taktiikkaa. "Koska tässä on kyseessä ensimmäinen sodan jälkeinen katsaus, tämä on ilmeisesti muodostuva melko 'yleissotatieteelliseksi', jotta en sanoisi ylimalkaiseksi, käsittäähän se ainakin kymmenvuotisen ajanjakson."
Ensimmäisessä luvussa, "Nykyinen kehitystaso ja kehityksen suunta", eritellään tärkeimmät tiedossa olevat uudet sotavälineet ja joukot. Niitä ovat maahanlaskujoukot, atomipommit, kauko-ohjattavat ammukset, rekyylittömät aseet, tutka eri muodoissaan sekä kemialliset yms. turma-aineet. Näiden välineiden ominaisuuksia ja käyttötapoja käsitellään jokaista erikseen omana osionaan. Tämän jälkeen tarkastellaan vastaavalla tavalla vanhempia sotavälineitä ja niiden kehitystä. Näitä välineitä ovat muun muassa käsiaseet, panssarivaunut, panssarintorjunta-aseet, tykistö ja kranaatinheittimistö, lentokoneet, ilmatorjunta-aseet, liikuntavälineet ja viestivälineet.
Toisessa luvussa esitellään näkemyksiä tulevaisuuden sodan taistelujen luonteesta ja taktiikasta. Siinä käsitellään ensin suurhyökkäystä, jonka..." alkuvaiheessa on ratkaisevin osuus tykistöllä ja lentojoukoilla, mutta siirtyy murron jälkeen jalkaväelle ja panssarijoukoille". Toisena tarkastellaan yksityiskohtaisesti puolustusta edellisen suurhyökkäyksen tarkastelun perusteella. Kirjoittaja pyrkii löytämään vastauksen kysymykseen; "Mitä on tehtävissä suurhyökkäyksen torjumismahdollisuuksien parantamiseksi?" Johtopäätöksissä todetaan kehittämisesityksien lisäksi muun muassa, että "Suomalaisen taktiikan on kaikista tekniikan ihmeistä huolimatta parasta pysytellä tutuissa, koetelluissa periaatteissaan, joita ovat mm. aktiivisuus, saarrostus ja metsien hyväksikäyttö."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1950-01-01

Viittaaminen

Järvinen, Y. A. (1950). Yleissotilaallinen katsaus vuosien 1949 ja 1950 vaihteessa. Tiede ja ase, 8(8), 7–47. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47302

Numero

Osasto

Artikkelit