Alueellisen puolustuksen periaatteista

Kirjoittajat

  • L. Sauramo Pääesikunta

Avainsanat:

Alueelilinen puolustus, periaatteet

Abstrakti

Artikkeli esittelee alueellisen puolustuksen periaatteita toteutusta. Aluksi luodaan katsaus siihen , millaiseksi tuleva sota luonteeltaan muodostuu ja korostetaan tärkeimpinä tekniikan vaikutusta. Lisäksi korostetaan laajan liikkuvuuden ja tulivoiman merkitystä sekä käsitellään lentoaseen, panssaroinnin, moottoroinnin ja meritaisteluvälineiden kehityspiirteitä. "Lentojoukkojen teknillinen kehittyminen ja massakäyttö, nykyaikainen maihinnousukalusto, panssariase ja moottorointi sekä yleensä hyökkäyksen voima ja nopeus aiheuttavat sen, että jäykän ja kaavamaisen puolustuksen periaatteista on ollut pakko luopua.... Maaston hallussapito tai sen menettäminen ei saa yksinomaan olla ratkaisevaa. Ratkaisevaa on taistelu ja ennen kaikkea vihollisen lyöminen."
Artikkelissa tarkastellaan myös merirajan merkitystä sekä sotatoimialueen laajenemista, jolloin koko maa on sotatoimialuetta ja puolustusta on tarkasteltava alueellisena kysymyksenä. Tämän johdosta muun muassa rajat eri puolustushaarojen kesken yhä enemmän häviävät. "Alueellisen puolustuksen periaatteena on, että maa jaetaan strategiset ja operatiiviset tekijät huomioon ottaen ylipäällikön alaisin vastuualueisiin."
Lisäksi pohditaan alueellisen puolustuksen johtamista, komentajan roolia, viranomaisten välistä yhteistoimintaa, vastuualueiden määrittämisperiaatteita sekä muun muassa puolustushaarojen johtosuhteita rannikko- ja ilmatorjuntajoukkojen kannalta. Vastuualueiden rajojen todetaan olevan joustavia ja tehtävinä ovat alueen puolustaminen, puolueettomuusvartiointi, sotilaallisten ja taloudellisten lkp-valmistelujen johtaminen tai valvonta sekä siviilipuolustuksen johto. Lopuksi muun muassa todetaan, että "Rauhan ajan puolustusvoimien tulee soveltua sodan ajan vaatimuksiin."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1952-01-01

Viittaaminen

Sauramo, L. (1952). Alueellisen puolustuksen periaatteista. Tiede ja ase, 10(10), 6–12. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47323

Numero

Osasto

Artikkelit