Vaikean ratkaisun periaate

Kirjoittajat

  • A. Pönkänen Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Aluellinen puolustus, totaalinen puolustus, vaikea ratkaisu

Abstrakti

Artikkelin johdannossa selvitetään erään tutkielman pohjalta ko. periaatetta seuraavasti: "Hyvin suuri huomio kiinnitetään ns. vaikean ratkaisun periaatteeseen. Tämä merkitsee sitä, että johtajalle ja joukolle, joka pystyy suoriutumaan erittäin vaikeissa olosuhteissa, normaalien ja helppojen taistelutilanteiden ratkaiseminen on vaivatonta. Periaate on tietysti helppo lausua, mutta vaikea toteuttaa. Sitä ei pitäisi kuitenkaan koskaan unohtaa menettelytapoja, organisaatiota ja koulutusta kehitettäessä. Taistelujen ratkaisuvaiheet joudutaan yleensä aina suorittamaan vaikeissa olosuhteissa. Jos menettelytavat perustuvat tällöin liian laajaan ja jatkuvaan improvisointiin, on taistelun lopputukos joka hetki vähintäänkin epävarma. Nimenomaan suurhyökkäyksen torjunta ja hyökkäystaistelu ylivoimaista vihollista vastaan ovat pienen maan armeijalle kysymyksiä, joihin vaikean ratkaisun periaatetta pitää soveltaa." Kirjoittaja korosta, että vaikean ratkaisun periaate ei hänen keksimänsä, vaan vanhaa ajatusta on sovellettu esim. talvi- ja jatkosodissa. Artikkeli "yrittää koota kirjoittajan mielestä hajallaan olevan vaikean ratkaisun periaatteen sirpaleita tietyllä tavalla yhteen."
Toisessa luvussa, "Kansakunta vaikean ratkaisun edessä", käsitellään kansakuntamme historian eri vaiheita ja niihin liittyneitä ongelmien ratkaisuperiaatteita. Kolmannessa luvussa tarkastellaan vaikean ratkaisun periaatetta sotilaallisessa toiminnassa. Siinä "keskitytään totaalisen puolustuksen sotilaalliseen puoleen ja koetetaan etsiä vastaus kysymykseen, miten vaikean ratkaisun periaate on otettava huomioon sodan aikana". Siinä käsitellään muun muassa nykyaikaisen taistelun olemusta, alueellista puolustusta, talvi- ja jatkosotien alkua ja eräitä yleisiä taktillisia periaatteita korostaen muun muassa taktiikan henkistä puolta. Loppusanoissaan kirjoittaja toteaa muun muassa, että vaikean ratkaisun periaate ja totaalisen puolustuksen käsitteet "kuuluvat elimellisesti yhteen".

Tiedostolataukset

Julkaistu

1953-01-01

Viittaaminen

Pönkänen, A. (1953). Vaikean ratkaisun periaate. Tiede ja ase, 11(11), 18–48. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47333

Numero

Osasto

Artikkelit