Korean maasodan taktillisia kokemuksia

Kirjoittajat

  • M. Haaksalo Puolustusvoimat

Avainsanat:

Korean sota, maasota, taktiikka

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että "Korean sota oli suurvaltojen silmin katsottuna pikkukamppailuTutkijalle se kuitenkin on erittäin mielenkiintoinen." Kirjoittaja toteaa lähdeaineiston olevan yksinomaan länsimaista, joka tekee kriittisen tarkastelun erittäin vaikeaksi. Tarkastelu keskittyy ajanjaksoon sodan alusta syksyyn 1951. Artikkelin mukaan suomalaiset olosuhteet vastaavat melko paljon Korean sotanäyttämön olosuhteita, joten "oikein tulkittuna" voi siellä saaduista kokemuksista olla meille hyötyä. Lisäksi todetaan, että artikkelissa tarkastellaan, millaiseksi teknillisesti korkeatasoisen joukon taktiikka näissä erikoisoloissa muokkautui. Tarkastelun kohteena on myös ne taktilliset ja taistelutekniset menettelytavat, joiden avulla teknisesti heikompi joukko pystyy parhaiten eliminoimaan teknisestä epäsuhdasta itselleen koituvat haitat. Tarkastelussa pyritään löytämään ne sotakokemukset, joihin meidän tulisi kiinnittää huomiomme.
Toisessa luvussa tarkastellaan tärkeimpiä taistelun perustekijöitä käsitellen organisaatiota, tulivoimaa ja liikkuvuutta. Kolmannessa luvussa käsitellään jalkaväen taktillisia periaatteita eri taistelulajeissa ja niistä saatuja kokemuksia. Seuraavassa luvussa, "Hajatietoja eräiden muiden maasotaan osallistuneiden aselajien käyttöperiaatteista", käsitellään tykistöä, ilmatorjuntatykistöä, panssarivaunujoukkoja ja lentojoukkoja. Johtopäätöksissä tarkastellaan taistelevien puolten saamia kokemuksia ja sodan meille antamia opetuksia muun muassa todeten, että "Lopuksi haluan korostaa sitä, että rajalliset kalusto- ja materiaaliresurssimme huomioon ottaen, lienevät meikäläiseen maastoon soveltuvat uudet taktilliset ja operatiiviset taisteluperiaatteet parhaat valttimme joutuessamme maatamme vastaan mahdollisesti kohdistuvaa hyökkäystä torjumaan."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1953-01-01

Viittaaminen

Haaksalo, M. (1953). Korean maasodan taktillisia kokemuksia. Tiede ja ase, 11(11), 97–134. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47336

Numero

Osasto

Artikkelit