Vetäytymisoperaatio

Kirjoittajat

  • L. K. Välimaa Puolustusvoimat

Avainsanat:

Vetäytyminen, viivytys, vertailua

Abstrakti

"Aiheen tämän tutkimuksen syntymiseen ovat antaneet paitsi vetäytymisoperaation suuret vaikeudet erityisesti myös sen hienoudet, koska niiden tunteminen ja omaksuminen johtajakoulutuksessa on vetäytymisen suorittamisen perusedellytyksiä. Näiden seikkojen teoreettinen selvittäminen onkin asetettu tutkimuksen keskeiseksi päämääräksi, jolloin erityisesti vetäytymisen käsite, sen luonteenomaiset piirteet sekä suorituksen periaatteet on pyritty saamaan tarkastelun kohteeksi." Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan vetäytymisen käsitettä ja sen sisältöä ohjesäännöissä esiintyvien määrittelyjen, taistelun keskeyttäminen, irtautuminen, vetäytyminen, perusteella. Lisäksi tarkastellaan vetäytymisen ja viivytyksen välistä suhdetta. Luvun lopussa pyritään avaamaan vetäytymisen olemusta sotahistorian esimerkkien avulla, joista yhtenä on Aunuksen ryhmän vetäytyminen kesällä 1944. Toisessa luvussa käsitellään vetäytymispäätöstä todeten muun muassa, että vetäytymispäätös ei sotahistoriassa ole syntynyt nopeasti vaan se kypsyy vähitellen. Kolmas luku käsittelee lyhyesti nykyaikaista takaa-ajoa ja vetäytymistä muun muassa liikkumisnopeuden näkökulmasta.

Keskeisessä neljännessä luvussa, "Vetäytymisoperaation luonteenomaisia piirteitä", käsitellään yleisperusteiden lisäksi elävän voiman, raskaan tulen sekä sulutteiden käyttöperiaatteita. Lisäksi käsitellään muun muassa irtautumisen problematiikkaa, aikavoittoa ja etäisyysetumatkaa, päävoimien siirtoa ja huollon järjestelyjä. Viimeisessä luvussa tarkastellaan lyhyesti vetäytymisoperaation johtamista. Siinä todetaan muun muassa oman liikkeen nopeuden ja joukkojen koossapysymisen olevan vetäytymisoperaatiossa ratkaisevia. Loppupäätelmissä todetaan, että tutkimus on varmasti tuonut esille puutteistaan huolimatta eräitä johtavia periaatteita ja yleisiä suuntaviivoja, joiden pohjalta kysymystä voidaan edelleen puntaroida.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1956-01-01

Viittaaminen

Välimaa, L. K. (1956). Vetäytymisoperaatio. Tiede ja ase, 14(14), 14–73. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47365

Numero

Osasto

Artikkelit