Ydinräjähteiden ja muiden uusimpien taisteluvälineiden vaikutus maavoimien toimintaan olosuhteissamme

Kirjoittajat

  • K. O. Leinonen Puolustusvoimat
  • O.E. Ylirisku Puolustusvoimat
  • E. Poroila Puolustusvoimat

Avainsanat:

Ydinräjähde, taisteluvälineet, maavoimat

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että maavoimien kehityksessä on meneillään murroskausi. Se aiheutuu uusista taisteluvälineistä, joita tekniikka on tuottanut nopeassa tahdissa taistelukäyttöön. "Nämä uudet taisteluvälineet - lähinnä ns. ydinräjähteet - ovat kaikkia tähän asti käytettyjä taisteluvälineitä niin paljon tehokkaampia, että taistelun ja koko sodankäynnin luonne muuttuu, jos ne otetaan käyttöön , ja että muutoksia niistä aiheutuu silloin myös itse maavoimiin." Ydinaseiden käyttö todetaan epätodennäköiseksi, mutta niiden käyttöön on kuitenkin syytä varautua. Toimivan ja luottamusta herättävän ilmasuojelun ja väestösuojelun merkityksen todetaan kasvaneen.
Ensimmäisessä luvussa esitellään ydinräjähteet ja muut uusimmat taisteluvälineet, käsitellen muun muassa seikkaperäisesti erilaisten ydinräjähdyksien ominaisuuksia, vaikutuksia jne. Lisäksi ominaisuuksia tarkastellaan lyhyesti taktisesta näkökulmasta. Toisessa luvussa, "Johtaminen", käsitellään johtajalle asetettavia vaatimuksia, tilannetietoisuutta ja tehtävän suorittamista korostaen muun muassa oma-aloitteisuuden merkitystä. Lisäksi käsitellään yleisiä johtamisperiaatteita uusien aseiden vaikutuspiirissä. Seuraavissa luvuissa käsitellään uusien aseiden vaikutusta siirtymisiin sekä puolustuksen ja hyökkäyksen järjestelyihin. Kuudes luku käsittelee organisaation muodostamista liikkuvuuden, tulivoiman, suojan sekä huollon näkökulmasta. Lisäksi tarkastelussa ovat mukana joukkojen ja johtoportaiden kokoonpanot ja vahvuudet. Loppusanoissa korostetaan muun muassa koulutuksen merkitystä varauduttaessa uusien aseiden mahdolliseen käyttöön.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1957-01-01

Viittaaminen

Leinonen, K. O., Ylirisku, O., & Poroila, E. (1957). Ydinräjähteiden ja muiden uusimpien taisteluvälineiden vaikutus maavoimien toimintaan olosuhteissamme. Tiede ja ase, 15(15), 77–159. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47380

Numero

Osasto

Artikkelit