Laivastomme yleisvoimien tarve, laatu ja organisaatio
Avainsanat:
Merivoimat, aluskalusto, organisaatioAbstrakti
Artikkelin johdannossa todetaan, että ".suurimman taisteluarvon omaavista alusyksiköistä muodostetaan operatiiviset yleisvoimat. Niitä käyttäen voi ylijohtoon kuuluva merivoimien komentaja tehokkaasti ja välittömästi vaikuttaa toimenpiteillään yleistilanteen vaatimassa ratkaisusuunnassa." Toisessa luvussa, "Laivastomme tehtävien mukainen yleisvoimien tarve", määritetään ensin asemamme Itämeren piirissä sekä käsitellään merisodan uhkaa Itämerellä ja rannikkojemme merkitystä ko. tilanteissa. Lisäksi tarkastellaan solmimiemme kansainvälisten sopimusten asettamia tehtäviä, tiedustelun merkitystä ja järjestelyjä, puolueettomuutemme asettamia tehtäviä, merenherruuden kiistanalaiseksi tekemistä ja maihinnousun torjuntaa sekä kauppamerenkulun suojaamista.Kolmannessa luvussa käsitellään merisodankäyntimme muodon ja käytettävän taktiikan vaikutuksia, tarkastellen taulukkomuotoisesti yleisvoimien toimintaan verrattavia suomalaisten ja saksalaisten laivastovoimien suorituksia toisessa maailmansodassa. Yhdistelmäluvussa todetaan, että laivastomme primäärisiä tehtäviä ovat puolueettomuusvartiointi, kaukotiedustelu, suojamiinoittaminen, Ahvenanmaan miehityksen verhoaminen, hyökkäykset vihollisen meriliikennettä ja laivastovoimia sekä maihinnousun jälkikuljetuksia vastaan ja avomeriliikenteen suojaaminen.
Seuraavassa luvussa käsitellään yleisvoimiemme laatua, aloittaen sotatekniikan kehityksen vaikutuksista sekä yleisvoimillemme asetettavista yleisistä vaatimuksista ja esitellen yleisvoimien rungon rakennetta. Tämän jälkeen tarkastellaan muun muassa aluskalustoja ja niille asetettavia vaatimuksia sekä yleisvoimiemme organisaatiota sodan ja rauhan aikana.
Tiedostolataukset
Julkaistu
1957-01-01
Viittaaminen
Ruusuvuori, K. (1957). Laivastomme yleisvoimien tarve, laatu ja organisaatio. Tiede ja ase, 15(15), 191–230. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47382
Numero
Osasto
Artikkelit