Johtaminen ja operaatioanalyysi

Kirjoittajat

  • L. Kaje Pääesikunta

Avainsanat:

Johtaminen, operaatioanalyysi

Abstrakti

Artikkelin alussa todetaan, että matemaattisten tutkimusmenetelmien käyttö sotatieteitten palveluksessa on lisääntynyt ja nostaa sotatiedollisen tutkimustyön arvoa. "Operaatioanalyysi pyrkii palvelemaan johtajaa mm. ratkaisemalla ennakolta tyypillisiin taistelutilanteisiin liittyviä menettelytapoja." Kirjoittaja toteaa, että vain harvoin johtaja kykenee toimimaan operaatioanalyytikkona, mutta hänen tulee tuntea analyysin periaatteet, voidakseen ymmärtää ja soveltaa sen tuloksia. Tutkielmassa todetaan ,että "pyrkimyksenä on tulla toimeen yksinkertaisin matemaattisin keinoin, jotta tulosten ymmärtäminen ei rajoittuisi kovin suppeaan piiriin". Seuraavissa luvuissa käsitellään arvoja ja niiden mittaamista sekä joukon taisteluarvoa ja sen vaikutusta taktiikkaan. Yksityiskohtaisen matemaattisen mallinnuksen avulla päädytään johtopäätöksiin, jotka esitellään käsittelyn lopussa. Vastaavalla tavalla tarkastellaan organisaatioita yleisellä tasolla ja yksityiskohtaisemmin eritellen muun muassa johtajatarvetta ja organisaation joustavuutta.
Viidennessä luvussa tarkasteluun otetaan keskitetty ja hajotettu toiminta. Sen yhteydessä tarkastellaan johtamista aikakysymyksenä ja toimintaa työperiaatteen mukaan tarkasteltuna. Luvun lopussa tarkastellaan laaja-alaisesti sovellutuksia sotilasalalla. Loppusanoissaan kirjoittaja muun muassa toteaa, että "Tämän kirjoituksen puitteissa esitetyt johtopäätökset ja ajatukset eivät liene ristiriidassa kokemusperäisten käytännön tulosten kanssa, mutta ne valaisevat asioita uudelta näkökannalta."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1958-01-01

Viittaaminen

Kaje, L. (1958). Johtaminen ja operaatioanalyysi. Tiede ja ase, 16(16), 5–62. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47387

Numero

Osasto

Artikkelit