Torpedoaseen käyttömahdollisuuksista taktillisteknilliseltä kannalta tarkasteltuna

Kirjoittajat

  • S. Wikberg Merivoimien Esikunta

Avainsanat:

Torpedoase, käyttömahdoliisuudet, taktiikka, tekniikka

Abstrakti

Ensimmäisessä luvussa käsitellään torpedolajit ja niiden ominaisuudet. Ensin esitellään torpedon yleinen rakenne ja sen jälkeen torpedolajit, jakaen ne energialähteensä perusteella kaasu- ja sähkötorpedoihin. Tämän jälkeen esitellään torpedojen ohjausjärjestelmät ja torpedon ohjausrata sekä siihen liittyviä tekijöitä. Luvussa, "Mittauskeinot ja niiden merkitys", perusteellaan niiden merkitys, koska "taisteluvälinettä ei voida käyttää, ellei vastustajan eri yksiköitä voida omien voimien suhteen paikantaa". Ensin käsitellään tutkan merkitystä ja ominaisuuksia paikantamiseen ja sen jälkeen vastaavasti akustista paikantamista. Yhteenvedossa todetaan, että sukellusveneellä on pinta-alusta paremmat edellytykset torpedohyökkäykseen.
Seuraavassa luvussa tutkitaan edullista ampuma-asemaa ja ammuntatapoja hyödyntäen pelkistettyä matemaattista mallinnusta. Seuraavissa kahdessa luvussa tarkastellaan lyhyesti torpedojen erikoislaitteita sekä maalinhakuisia torpedoja ja niiden käyttöperiaatteita. Lopuksi vertaillaan eri torpedoja ja niiden käyttöperiaatteita.
Viimeisessä artikkelin luvussa, "Torpedoalukset ja niiden toimintamahdollisuudet", käsitellään pintatorpedoaluksia ja niiden toimintaa yksittäisinä ja useamman aluksen osastoissa. Toisen lyhyeen tarkasteluun on otettu sukellusvene.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1958-01-01

Viittaaminen

Wikberg, S. (1958). Torpedoaseen käyttömahdollisuuksista taktillisteknilliseltä kannalta tarkasteltuna. Tiede ja ase, 16(16), 148–181. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47391

Numero

Osasto

Artikkelit