Karhumäen operaatio v1941

Kirjoittajat

  • I. K. Tiainen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Karhumäki, jatkosota

Abstrakti

Artikkelissa Karhumäen operaatiolla tarkoitetaan Karjalan armeijan sitä sotatoimivaihetta, joka alkoi Porajärven - Petroskoin tasalta lokakuun alussa v 1941 ja jonka tavoitteena oli Maaselän kannas. Artikkelin "tarkoituksena on selvittää erityisesti operaation johtamiseen vaikuttaneet tärkeimmät tekijät". Operaation kulkua on selvitetty vain puitteiden luomiseksi ja keskitytty käsittelemään yhtymäjohtoportaiden ratkaisevimpia päätöksiä tai toimenpiteitä.
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan operaation valmisteluvaihetta, käsitellen ensin operaation suunnitteluun vaikuttaneita tekijöitä, kuten yleistilannetta, maaston ja vuodenajan merkitystä, venäläisten ryhmitystä ja johtosuhteita sekä Karjalan armeijan ryhmitystä ja joukkojen kuntoa. Lopuksi esitellään operaatiosuunnitelma. Seuraavissa kolmessa luvussa tarkastellaan yksityiskohtaisesti ja karttapiirroksin havainnollistaen operaation etenemistä eri vaiheineen. Johtopäätöksissä tehdään muun muassa yhteenveto niistä seikoista, "joilla on vastaisuudessakin merkitystä liikuntavaiheen aikana". Kirjoittajan näkemyksen mukaan "Kokonaisuutena ottaen operaation suunnittelu oli varsin joustavaa ja tilannetta hyvin vastaavaa."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1959-01-01

Viittaaminen

Tiainen, I. K. (1959). Karhumäen operaatio v1941. Tiede ja ase, 17(17), 93–142. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47399

Numero

Osasto

Artikkelit