Heräte-, aika- ja iskusytytin

Kirjoittajat

  • K. Huuhka Pääesikunta

Avainsanat:

Herätesytytin, aikasytytin, iskusytytin, vertailu

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että heräte-, isku- ja aikasytyttimien keskinäinen vertailu toteutetaan ensisijaisesti vaikutuslaskelmien avulla. Matemaattista tarkastelua pyritään välttämään, mutta jossain määrin esitellään myös työhän liittyneitä laskelmia asianomaisine kaavoineen. Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan sytytintyypin vaikutusta pinta-ammunnan tuloksiin ja se toteutetaan lähinnä venäläisten ja ruotsalaisten tutkimustulosten valossa. Ensin käsitellään kehittämistyön tuloksia, tuoden esille venäläisten sytytinkokeiluja ja ruotsalaisten tutkimuksia, joissa sytyttimiä on verrattu toisiinsa muun muassa pinta-ammunnassa avomaastossa ja metsämaastossa. Vaikutustutkimuksen teoriaa käsiteltäessä tarkastellaan sirpaloitumiskokeita ja maalin osuvien sirpaleiden laskentaa matemaattisesti mallinnettuna.
Kolmannessa luvussa tarkastellaan sytytintyypin vaikutusta ilma-ammunnan tuloksiin ja aluksi todetaan, että vertailun toteuttaminen ei muun muassa vähäisestä aineistosta johtuen ole helposti tehtävissä. Luvussa arvioidaan sveitsiläisten ja ruotsalaisten tutkimustuloksia sekä käsitellään vaikutustutkimuksen teoriaan esitellen niitä todennäköisyysopin menetelmiä, joihin päätelmät perustuvat. Tiivistelmässä kirjoittaja tekee johtopäätöksiä sytyttimien vaikutuseroista.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1959-01-01

Viittaaminen

Huuhka, K. (1959). Heräte-, aika- ja iskusytytin. Tiede ja ase, 17(17), 213–254. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47402

Numero

Osasto

Artikkelit