Maanpuolustuksen lujittamiseksi suoritettavan rakennustoiminnan perusteet ja suuntaviivat

Kirjoittajat

  • E. Pyyry Puolustusvoimat
  • V. Tiainen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Rakennustoiminta, maanpuolustus, pioneeritoiminta

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että totaalista maanpuolustusta luotaessa on rakennustoiminnan pystyttävä sopeutumaan joustavasti eri uhkamalleihin. Puolustustaloudellisen suunnittelukunta on artikkelin mukaan muun muassa ottanut rakentamisen ohjelmaansa. Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan rauhanaikaista rakennustoimintaa määritellen ensin rakennustoiminta käsitteenä. Tämän jälkeen selvitetään rakennustoiminnan järjestelyjä ja kapasiteettia. Toisessa luvussa selvitetään rakennustoiminnan tehtävät kriisitilanteissa, joita ovat sotatila, sodanuhka-aika ja erilaisia ja eri asteisia ulkomaankaupan kriisejä. Sotatilan rakennustoiminnan tehtäviä ovat kenttäarmeijan pioneeritoiminta, selustan ja kotialueen linnoittaminen, liikenneyhteyksien rakentaminen ja kunnossapito, teollisuuden rakentamistarpeet, suurtuhojen raivaaminen, väestösuojien rakentaminen ja rakennustoiminnan säännöstely. Sodanuhka-aikana tehtäväryhminä saattavat artikkelin mukaan olla kenttä- ja kantalinnoittaminen, teollisuuden vaatima rakentaminen, väestönsuojien rakentaminen ja liikenneyhteyksien rakentaminen.
Kolmannessa luvussa on tarkastelussa valtakunnallisen rakennustoiminnan johtaminen eri tasoilla. Lisäksi pohditaan johtamisen vaihtoehtoja ja esitetään kirjoittajien oma esitys johtamisen järjestelyiksi ja sen vaatimia toimenpiteitä. Seuraavassa luvussa tarkastellaan kenttäarmeijan rakentajaorganisaatiota perusteineen ja johtamisjärjestelyineen sekä siviilityövoiman käyttöä . Viidennessä luvussa tarkastellaan rakennustoimintaan sopivan työvoiman sekä materiaalin määrä ja merkitystä. Viimeisessä luvussa pohditaan, miten suuret joukot voidaan saada maanpuolustusta lujittavaan rakennustyöhön. Loppulauseessa muun muassa todetaan, että rakennustoimintaa on johdettava keskitetysti ja valmistelut on saatava käyntiin jo rauhan aikana.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1962-01-01

Viittaaminen

Pyyry, E., & Tiainen, V. (1962). Maanpuolustuksen lujittamiseksi suoritettavan rakennustoiminnan perusteet ja suuntaviivat. Tiede ja ase, 20(20), 197–233. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47428

Numero

Osasto

Artikkelit