Maaston sotilasgeologisesta tulkinnasta

Kirjoittajat

  • K. Virkkala

Avainsanat:

Sotilasgeologia, maastoanalyysi

Abstrakti

Kirjoittaja toteaa artikkelinsa alussa maaston olevan sotilaan tärkein toimintaympäristö, joten maaston tuntemuksella on suuri merkitys. "Maasto on koostunut erilaisista tekijöistä, jotka ovat riippuvuussuhteessa toisiinsa." Maaston tekijöitä ovat korkeussuhteet, kallioperä, maaperä, vesistöt, kasvillisuus ja ihmisen luomat tekomuodot. Näihin kaikkiin liittyy ilmasto ja paikalliset sääolot. "Maaston laatua ja ominaisuuksia tarkastellaan tässä sotilaallisten operaatioiden suorittamisen kannalta." Suoranaisin havainnoin tai karttoja ja ilmakuvia tutkimalla, saadaan käsitys maastosta ja sen ominaisuuksista eli maaston tulkinnalla. Näin selvitetään, "missä määrin maasto suosii tai haittaa sotilaallista toimintaa". Artikkelissa todetaan että puolustusvoimissa on vasta sotien jälkeen ryhdytty kiinnittämään enemmän huomiota maaston tulkintaan.
Artikkelissa käsitellään maaston tulkinnan erilaisia keinoja ja apuvälineitä ml. maaperäkarttojen hyödyntäminen. Maaston tulkintaa eri karttatyyppien avulla selvitetään karttaleikkeitä hyödyntäen esimerkiksi, miten topografikarttoja tulkitsemalla voidaan tehdä maaston tulkintaa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1963-01-01

Viittaaminen

Virkkala, K. (1963). Maaston sotilasgeologisesta tulkinnasta. Tiede ja ase, 21(21), 5–23. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47431

Numero

Osasto

Artikkelit