Eräitä kokemuksia sotien aikaisesta tutkimustoiminnastamme

Kirjoittajat

  • O. Ollila

Avainsanat:

Tutkimustoiminta, talvisota, jatkosota

Abstrakti

Artikkeli on lyhennelmä teollisneuvos O. Ollilan pitämästä esitelmästä Suomen Sotatieteellisen Seuran vuosikokouksessa 13.4.1964. Esitelmöitsijä toteaa johdannossa, että "Taisteluvälineistömme saattaminen vastaamaan teknisessä suhteessa puolustusvoimiemme tehtäviä vaatii, että puolustusvoimilla on käytettävissään ajanmukainen ja pätevällä henkilöstöllä sekä tutkimusvälineistöllä varustettu tutkimuslaitos tai -laitoksia, jotka kykenevät soveltamaan saavutettuja tuloksia meikäläisiin olosuhteisiin". Käsitellessään tutkimustoimintaa ennen sotia, esitelmöitsijä toteaa, että rauhan aikana on luotava puitteet, joissa sodan aikana toimitaan. Lisäksi hän kuvaa Puolustuslaitoksen kemian laboratorion toimintaa. Seuraavassa osiossa tarkastellaan tutkimustoimintaa talvisodassa. Luvussa kuvataan laboratorion siirtyminen pikapäätöksillä Tampereelle ja Vaasaan. Esitelmässä keskitytään vain Puolustuslaitoksen kemian laboratorion tutkimustoimintaan, joka kohdistui räjähdysaineisiin, panssarintorjuntavälineisiin, tykistön ammuksiin ja eri aselajien savutus- ja sytytysvälineisiin.
Esitelmöitsijän mukaan Kemian laboratorio muutti takaisin Harakan saarelle 1940 ja alkoi vilkas tutkimustoiminta, jota vilkastutti yhtenä tekijänä kansainvälinen materiaalihankinta. Välirauhan ja jatkosodan aikana välinekehittely ja tutkimustoiminta sekä kokeilutoiminta oli todella moninaista. Artikkelissa tuodaan esille muutamia esimerkkejä tehdyistä keksinnöistä tai välinesovelluksista, kuten sytytysammuksen täytteen kehittäminen tai kaukopartion irtautumista helpottava erikoispaketti. Artikkelin lopussa on luettelona esimerkkejä niistä tutkimuksista tai kokeiluista, joita aselajit tai teollisuutemme tekivät sotiemme aikana. Yhdistelmässä todetaan tutkimustoimintaan kohdennetun henkilöstön vähäinen määrä vaikkapa Ruotsiin verrattuna.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1964-01-01

Viittaaminen

Ollila, O. (1964). Eräitä kokemuksia sotien aikaisesta tutkimustoiminnastamme. Tiede ja ase, 22(22), 12–27. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47438

Numero

Osasto

Artikkelit