Pienet valtiot viitteiden antajina ilmapuolustuksemme kehittämiselle

Kirjoittajat

  • M. Santavuori Pääesikunta

Avainsanat:

Ilmapuolustus, kehittäminen, Suomi

Abstrakti

Kirjoittaja toteaa artikkelin alussa, että "Tarkastelun lähtökohtana on pienen valtion asema nykyaikaisen ilmasodan kentässä". Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan pientä valtiota ja sen ilmapuolustusta. Pienen valtion asemaa pohdittaessa, Suomen valtion kokoa verrataan Ruotsiin, Sveitsiin ja Ranskaan. Torjunnan menestymisen ehdoksi todetaan kauas ulottuva valvonta. Pienen valtion ilmapuolustuksen keskeisiä kysymyksiä käsiteltäessä todetaan, että tavoitteena on oltava järjestelmä, "joka takaa koko ilmapuolustuksen voiman aikaa hukkaamattoman kokoamisen ja suuntaamisen hyökkääjää vastaan". Luvussa käsitellään kyseisen järjestelmän osatekijöitä. Ryhmitysesimerkit sijoittuvat Länsi-Suomeen.
Toisessa luvussa, "Ilmapuolustuksen johtaminen" , todetaan johtamisen tärkeimmän ominaisuuden olevan "vähäisen voiman mahdollisimman tehokas käyttäminen". Luvussa verrataan Suomessa tapahtuvaa johtamista Sveitsin ja Ruotsin johtamismalleihin. Seuraavissa luvuissa käsitellään valvontaa Suomessa ja Ruotsissa. Viimeisessä luvussa käsitellään torjuntaa, selvitellen yleisten periaatteiden lisäksi hävittäjätorjunnan ja ilmatorjunnan järjestelyjä, organisaatioita ja kalustoja. Yhteenvedossa on listattu keskeiset johtopäätökset ja lisäselvityksiä vaativat kysymykset.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1964-01-01

Viittaaminen

Santavuori, M. (1964). Pienet valtiot viitteiden antajina ilmapuolustuksemme kehittämiselle. Tiede ja ase, 22(22), 28–51. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47439

Numero

Osasto

Artikkelit