Kenttäohjesäännön edellyttämän taktiikan prikaatin organisaatiolle asettamat vaatimukset

Kirjoittajat

  • T. Mäkelä Pääesikunta

Avainsanat:

Kenttäohjesääntö, vaatimukset, prikaati, organisaatio

Abstrakti

Artikkelin johdannon mukaan kirjoittaja on prikaatin organisaatiolle asetettavia vaatimuksia tutkiessaan, "pyrkinyt ottamaan huomioon nykyaikaisen sodan ja myös tulevaisuuden näkymät pysyen samalla resurssiemme puitteissa". Ensimmäisessä luvussa käsitellään kenttäohjesäännön mukaista taktiikkaa. Nykyaikaisen taistelun kuvaa tarkasteltaessa muun muassa todetaan, että "ydinaseuhka on nykyaikaisen sodan merkittävimpiä tekijöitä". Seuraavana tarkastellaan taktiikan yleisiä piirteitä, käsitellen päämäärää, prikaatin toiminta-aluetta, joukkojen käyttöä, taistelun suoritusperiaatteita, tulen käyttöä ja muita aselajitoimintoja sekä johtamista. Toisessa luvussa käsitellään yleisellä tasolla prikaatiorganisaatiota, pohtien muun muassa prikaatiorganisaation soveltuvuutta nykyaikaiseen sodankäyntiin. Lisäksi käsitellään taulukoiden avulla prikaatin organisaation kehittymistä. Seuraavaksi esitellään Ruotsin, USA:n, Saksan ja Neuvostoliiton prikaatia tai vastaavia organisaatiota.
Kolmannessa luvussa, "Eri taistelulajien taktiikan prikaatin organisaatiolle asettamat vaatimukset", käsitellään piirroksin havainnollistettuna esimerkiksi joukkojen ja tulen käyttöä sekä liikkuvuutta hyökkäyksessä, puolustuksessa ja viivytyksessä. Neljäs luku käsittelee prikaatiorganisaatiolle asetettavia vaatimuksia ja niiden toteuttamismahdollisuuksia, käsitellen esikunta- ja johto-organisaatiota sekä, kiväärijalkaväki- ja sissiyksiköitä. Lisäksi käsitellään eri aseiden tulivoimaa, liikkuvuutta tiestöllä ja maastossa sekä pioneeri-, huolto- ja suojeluorganisaatioita. Yhdistelmässä esitetään yhtenä periaatteena, että "Prikaatissa on oltava kiinteän runko-osan, mikä sisältää kahteen osaan jakautuvan esikunnan, johtamisessa tarvittavat elimet sekä suoraan prikaatin johdossa olevat erillisyksiköt nykyisen prikaatin tapaan lisättynä sissikomppanialla. " Lisäksi eritellään erityyppisiä pataljoonia, joita todennäköisen tehtävän vaatimusten mukaan liitettäisiin organisaatioon.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1964-01-01

Viittaaminen

Mäkelä, T. (1964). Kenttäohjesäännön edellyttämän taktiikan prikaatin organisaatiolle asettamat vaatimukset. Tiede ja ase, 22(22), 52–112. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47440

Numero

Osasto

Artikkelit