Tykistön tulenjohtotoiminta helikopteria käyttäen

Kirjoittajat

  • Matti Alajoki Puolustusvoimat

Avainsanat:

Helikopteri, tulenjohtaminen

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että suomalaiset maasto- ,sää- ja valaistusolot eivät mahdollista nykyisillä välineillä aukotonta tulenkäyttöä. Tämän johdosta on suurvalloissa ja myös Suomessa tehty kokeiluja helikopterin hyödyntämisestä epäsuoran tulen johtamisessa. Suoritettujen kokeilujen ja niihin liittyvien tutkimusten perustella on artikkelin kirjoittaja tehnyt Suomen Sotatieteelliselle Seuralle kaksi artikkelia vuosina 1962 ja 1963. Tämä artikkeli on noiden kahden aikaisemman tutkielman yhdistelmä. Ensimmäisessä luvussa selvitetään toimintamahdollisuuksia helikopteria käyttäen, tarkastellen ensin helikopterin yleisiä lento-ominaisuuksia ja niiden merkitystä tulenjohdon näkökulmasta. Sen jälkeen tarkastellaan tähystysmahdollisuuksia helikopteria käytettäessä, suunnan ja etäisyyden mittaamisen mahdollisuuksia sekä helikopterin tähystyspaikan määrittämismahdollisuuksia ja viestiyhteyksien järjestämistä.
Toisessa luvussa, "Maalin tiedustelu ja määrittäminen" selvitellään maalin valintaa muun muassa ranskalaisiin kokemuksiin perustuen, uuden maalin määrittämisen perusteita ja maalin paikantamista maastosta. Viimeisessä luvussa käsitellään tulenjohtoa ja siihen liittyviä vaihtoehtoja tulikomentoineen. Yhdistelmän mukaan maalien määrittäminen helikopterin avulla on esimerkiksi mahdollista 5 - 6 km:n etäisyydelle eli noin 3 km:n syvyyteen etulinjasta.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1964-01-01

Viittaaminen

Alajoki, M. (1964). Tykistön tulenjohtotoiminta helikopteria käyttäen. Tiede ja ase, 22(22), 226–261. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47443

Numero

Osasto

Artikkelit