Suurvaltojen maavoimien nykyiset hyökkäysdoktriinit ja niiden soveltuvuus oloihimme

Kirjoittajat

  • Ilkka Halonen Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Suurvalta, hyökköysdoktriini, Suomi

Abstrakti

Johdannon mukaan "Tarkastelun kohteina ovat Yhdysvaltojen, Länsi-Saksan sekä Neuvostoliiton maavoimien nykyiset hyökkäysdoktriinit. Pyrkimyksenä on eri suurvaltojen taktillisia ja operatiivisia käsityksiä vertaileva esitys, jossa pääpaino on joukkojen sekä tulenkäytön selvittelyssä." Lisäksi aihe rajataan divisioonan puitteisiin ja käsittelemättä jätetään maihinnousut ja maahanlaskusotatoimet. "Doktriinien soveltuvuutta oloihimme tarkasteltaessa on pyrkimyksenä luonnehtia lyhyesti edistävät ja rajoittavat tekijät hyökkäysdoktriinien mukaiselle joukkojen käytölle maamme eri osissa sekä miten suurvalta on pakotettu olojemme vaikutuksesta muuttamaan omaksumiaan doktriineja tai tavanomaista organisaatiotaan."
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan sodan luonnetta ja toisessa luvussa eri maiden maavoimien yhtymien organisaatioita. Seuraavassa luvussa käsitellään hyökkäysdoktriinien puitteissa muun muassa kohtaamistaistelua, hyökkäystä puolustusvalmista vihollista vastaan, takaa-ajoa, aselajien toimintaa ja johtamista. Hyökkäysmahdollisuuksia oloissamme tarkasteltaessa jaetaan maamme rannikkoalueeseen, Järvi-Suomeen ja Pohjois-Suomeen. Yhdistelmässä muun muassa todetaan, että "Järvi-Suomen ja Pohjois-Suomen olot rajoittavat suurvaltojen tavanomaisen organisaation ja hyökkäysdoktriinin käyttöä."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1966-01-01

Viittaaminen

Halonen, I. (1966). Suurvaltojen maavoimien nykyiset hyökkäysdoktriinit ja niiden soveltuvuus oloihimme. Tiede ja ase, 24(24), 12–51. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47456

Numero

Osasto

Artikkelit